Valium pentru Ucigă-l Toaca

Sub cerul de toamnă Raul Timofte mergea zgribulit, tremurând sub pardesiul greu de apă. Părul îi stă țepos, în ciuda ploii mărunte de toamnă ce se revarsă monoton din norii de culoarea pietrei măcinate.

Starea lui de spirit nu era una tocmai zâmbitoare. O simțeai din încrâncenarea cu care călca în bălțile drumului cu bocancii lui înalți de alpinist, purtați în stilul soldaților, cu manșetele pantalonilor băgate înăuntru. Tocmai s-a certat – definitiv, de această dată – de prietena lui, care, nici mai mult nici mai puțin, l-a pus în fața unei alegeri imposibile: ea sau pasiunea lui de a urca pe munte. Degeaba a încercat Raul să o convingă că pentru el muntele nu însemna doar un hobby, ci și o sursă de venit. Că nu în zadar și-a mâncat nervii organizând drumeții montane pentru corporatiști obezi și corporatiste cu impresii de vedete. În van. Surdă la argumentele lui, Marcela a rămas neclintită:

– Dar, Lulu, contracarase ea sclifosindu-și glasul, știi că oricând te poți angaja la firma lui papa. Bietul de el, adăugă fâțâindu-și prin cameră trupul osos și fără forme, cât de fericit ar fi dacă i-ai accepta oferta. Întâi ca angajat – se înțelege, apoi ca partener și asociat. Bătu cu piciorul în pământ, împungând aerul cu bărbia ascuțită: Și să nu aud că-mi vorbești iarăși de pasiunile tale, da? A venit vremea să te hotărăști, aici și acum. Eu sau bășinile din capul tău.

S-a hotărât, atunci și acolo. A plecat, lăsând în urmă un lung șir de blesteme și ocări.

Cu gândul încă la cearta cu Marcela, ocoli absent o creangă ce bloca trotuarul. Deodată, zgomotul unui cal în galop umplu strada, izbindu-se de spațiul îngust dintre blocuri.

– Poftim? șopti Raul privind cu gura căscată la călărețul în armură ce se năpustea asupra lui din șaua unui armăsar suflând fuioare de întuneric.

***

Sus, mai sus, îl împingeau nemiloase treptele scării de bloc necunoscute. Raul își înfipse capul între umeri și porni către etajul următor.

– Nu vă supărați, nu știți cumva ce adresă este aici? Mă tem că m-am rătăcit și aș vrea să îmi chem un taxi, să mă ducă acasă…, se adresă el unei bătrâne cu aspect de bunicuță ce cobora din sens opus, a cărei expresie blajină fu înlocuită de cea a unor buze lacome abia acoperindu-i dinții ascuțiți.

– Coboară cu mine. Știu eu drumul, murmură ea.

Raul privi în jos, la hăul fără fund luminat de flăcările a nenumărate aparate de sudură funcționând intermitent.

– Nu, mulțumesc, spuse. Bătrâna trecu pe lângă el, un rânjet întinzându-i zbârciturile chipului. Chicoti ceva de neînțeles, apoi se pierdu în negură.

Deodată, scara luă aspectul unui burghiu, trimițându-și treptele melcate până sus, în înaltul cerului. Pe coate și genunchi, Raul își continuă ascensiunea inutilă, de muscă înfiptă în acul ce o țintuiește de pluta insectarului ei cel de toate zilele.

***

În văgăuna lui din adâncul pământului, Prințul Întunericului se trezi transpirat și speriat. Privi la trupul cu forme desăvârșite ale îngeriței ce dormea învelită în coconul propriilor aripi de partea cealaltă a patului. Cât de înșelătoare pot fi uneori aparențele! Înhăță sticla de vin rămasă pe noptieră și luă o înghițitură prelungă. Stătu câteva clipe nemișcat, contemplând ideea de-a se bagă la loc la somn. Degeaba, știa că nu îi va reuși. Clătină de câteva ori din cap – te-ai aștepta ca șeful tartorilor să dea coșmare, nu să sufere de ele – își trecu mâna prin părul ciufulit, mormăi printre dinți o înjurătură la adresa penelor împrăștiate pe podea și se îndreptă către baie.

SFÂRȘIT

Image taken from www.deviantart.com

Thanks for rating this! Now tell the world how you feel - .
Cum ți s-a părut această povestire?
  • Emoționantă
  • Fascinantă
  • Amuzantă
  • Plictisitoare
  • Tristă
  • Enervantă
Share with your friends


Submit