George privi buimac de jur împrejurul lui la camera în care tocmai intrase. AÈ™ezat într-un fotoliu din piele adânc, un bărbat cu părul grizonat citea adâncit dintr-o carte groasă. “Să mai zică cineva că o duc rău funcÈ›ionarii publici în zilele noastre”, își spuse George, privind din ce în ce mai mirat la interiorul somptuos al camerei de la subsol. ÃŽn cele din urmă, bărbatul din fotoliu lăsă cartea jos È™i îl privi cu un aer uÈ™or amuzat pe deasupra ochelarilor eleganÈ›i, cu ramă din oÈ›el subÈ›ire.
– Un trabuc? întrebă acesta, arătând către o cutie din lemn cu incrustaÈ›ii din argint ce trona pe o măsuță joasă lângă el.
– MulÈ›umesc, dar m-am lăsat acum cinci ani, răspunse George din reflex, privind în jurul lui cu un aer tâmp.
– Bună treabă ai făcut. Pe aici È›igările se găsesc mai greu, spuse bărbatul ridicându-se în picioare È™i venind în întâmpinarea nedumeritului său musafir. Dă-mi voie să mă prezint. Numele meu este Matei Corbu. Din privirea ta înÈ›eleg că am onoarea să fiu prima persoană pe care o întâlneÈ™ti după ce ai trecut prin portal, nu este aÈ™a?
– ȘtiÈ›i, eu caut arhiva… Cred că am intrat pe uÈ™a care nu trebuia, zise George pe ton nesigur, dând să se întoarcă pe unde venise.
– Dragul meu, nu ai idee ce mare adevăr ai rostit, spuse bărbatul cu ochelari, dezmortindu-È™i umerii cu un gest discret. Spune-mi un lucru, te rog. ÃŽnainte să pășeÈ™ti prin uÈ™a de care vorbeai, nu È›i s-a întâmplat să observi ceva ciudat, nelalocul lui?
– Nu, răspunse George privind tot mai dezorientat la încăperea mare, mobilată cu mult bun gust. Atâta doar că numele camerei era scris greÈ™it. ÃŽn loc de “Arhivă cadastru” era scris “Arhivă calabastru”…
– Ca întotdeuna, o mică greÈ™eală de tipar deasupra portalului. Un fel de tertip avocățesc, menit să salveze, în caz de urgență, găoza cine È™tie cărui birocrat de la mansardă, concluzionă Matei pe un ton batjocoritor, privind cu înÈ›eles către tavan.
– ȘtiÈ›i, cred că ar fi mai bine să plec acum. Mă asteaptă logodnica mea afară, spuse George privind puÈ›in neliniÈ™tit către bărbatul bine clădit din faÈ›a lui.
– Ce să zic, sper să fie genul răbdător. Nu de alta, dar va avea nevoie. Cât despre plecatul din această încăpere, te sfătuiesc să procedezi cu băgare de seamă. Din îndelungata mea experiență prin aceste cotloane, am tras concluzia că nu este niciodată bine să ieÈ™i dintr-o cameră pe aceeaÈ™i ușă prin care ai intrat. Mie, cel puÈ›in, mi-a mers rău de fiecare dată când am procedat astfel. Dacă doreÈ™ti, poÈ›i încerca prin È™ifonier. Eu pe acolo am ajuns aici.
“E clar! Ä‚sta e dus cu capul. Cum PaÈ™tele mă-sii mă È™utesc eu de aici, fără să-l irit pe glumeÈ›ul de colea?”, se întrebă George retrăgându-se încet, cu ochii în patru, către uÈ™a prin care intrase cu doar câteva minute în urmă.
– Te uiÈ›i la mine È™i te întrebi când anume voi adopta o È›inută marÈ›ială, cu mâna înfiptă sfidător în încheietura vestonului meu imaginar, corect? întrebă Matei pe un ton uÈ™or caustic. Vezi tu, continua el pe un ton voit conspirativ, întotdeuna m-am întrebat de unde fascinaÈ›ia asta a nebunilor pentru Bonaparte. De ce, mă rog, nu a beneficiat È™i Wellington de această onoare?! Sau, de ce nu, Ivan cel Groaznic, Rasputin sau MoÈ™ Ion Roată. Pur È™i simplu nu este corect ce se întâmplă, își încheie filosofic bărbatul cu ochelari micul discurs.
“Oh, mamă. ViaÈ›a-i greu pentru unii”, își zise George în sinea lui, întorcându-se pe călcâie È™i repezindu-se cu toată viteza afară din încăpere.
– Stai! AÈ™teaptăăăă… mai auzi în urma lui cel care peste o săptămână urma să fie dat dispărut sub numele de George Roman.
Va urma
Image taken from www.deviantart.com
- Emoționantă
- Fascinantă
- Amuzantă
- Plictisitoare
- Tristă
- Enervantă
excelenta :) felicitari!